Jezelf aan je haren uit het moeras trekken?

Een aantal jaar geleden sprak ik een vader die zijn zoontje van 9 jaar had verloren bij een verkeersongeluk. Hij was gewoon na school op de fiets onderweg naar huis. De vrachtwagenchauffeur had hem niet in zijn dode hoek gezien...

Hoe kun je verder leven na zo'n ingrijpend verlies?

Hoe voorkom je dat je zelf niet meer wilt leven? Dat je met haat naar je eigen leven en de wereld gaat kijken?

George Kohlrieser (auteur en psycholoog) denkt dat het mensen lukt om verder te leven na een tragedie wanneer ze leren om de 'waarom-vraag' los te laten en te zoeken naar hoe je, vanuit een positie waarin je 'gegijzeld' wordt door je verlies, kunt komen tot een positie waarin je actief bijdraagt aan een betere wereld. "Sharing your grief will cut it in half, sharing your joy will double it." Over dit onderwerp hield hij een inspirerende TEDx talk: How to turn loss into inspiration.

Ook binnen onze post hbo opleiding Verlies- en rouwtherapie besteden we veel aandacht aan hoe je mensen kunt ondersteunen in het hervinden van zin- en betekenisgeving na verliezen. We gaan in gesprek met onze studenten over hun eigen zingevingsbronnen en leren ze hoe ze hun cliënten kunnen begeleiden bij het opnieuw zoeken van verbinding met het leven.

En de vader die ik sprak? Hij was inmiddels voorzitter geworden van een stichting van ouders van verkeerslachtoffers. Hij vertelde mij dat deze taak hem meer zin verleende dan zijn betaalde baan daarvoor ooit gedaan had...