Driedaagse cursus cliëntgerichte grondhouding

Een effectieve begeleiding van cliënten staat of valt met de kwaliteit van de samenwerkingsrelatie. Alleen binnen een veilige relatie, waarin de cliënt zich door de hulpverlener gezien, erkend, begrepen en niet veroordeeld voelt, durft hij open te staan voor het verkennen en ontwikkelen van zijn mogelijkheden.

Om een effectieve samenwerkingsrelatie vorm te kunnen geven, zal de hulpverlener aan een aantal voorwaarden moeten voldoen. Volgens Carl Rogers (1902-1987), grondlegger van de cliëntgerichte psychotherapie, gaat het daarbij uitdrukkelijk niet om het hanteren van (oppervlakkige) technieken, maar om drie zijnswijzen, uitgedrukt in de cliëntgerichte grondhouding: empathie, echtheid en onvoorwaardelijke positieve aanvaarding. Deze grondhouding heeft zich sindsdien bewezen als een noodzakelijke basis voor effectieve begeleiding.

Tijdens deze driedaagse cursus leren de deelnemers, tegen de achtergrond van Rogers' theorievorming, om zich deze grondhouding eigen te maken in de praktijk.

In drie lesdagen worden de deelnemers meegenomen in de achtergrond en theorievorming van Carl Rogers, grondlegger van de cliëntgerichte psychotherapie en humanistische psychologie. Daarbij zal de focus liggen op het bouwen aan een effectieve ‘therapeutische relatie’.

Aan het einde van de cursus voelt de student zich toegerust om verschillende aspecten van de cliëntgerichte grondhouding in de praktijk uitdrukking te geven. Hij kan daarmee de basis leggen voor een veilig én uitdagend ontwikkelingsklimaat voor zijn cliënt.


Na deze cursus

In deze cursus maken sociaal professionals kennis met het gedachtegoed van de cliëntgerichte psychotherapie en het belang van een goede samenwerkingsrelatie met de cliënt voor het slagen van de begeleiding.

Door tijdens de cursus veel te oefenen met praktijkcasuïstiek leren de deelnemers om zich verschillende aspecten van de cliëntgerichte grondhouding eigen te maken.

De cursus biedt de deelnemers op zowel het gebied van kennis,vaardigheden als houdingsaspecten een verdieping aan om hun begeleiding van cliënten nóg effectiever te laten verlopen.


Praktische informatie

Deze driedaagse cursus is een must voor mbo/hbo/wo opgeleide sociaal professionals die in hun werk te maken krijgen met het procesmatig begeleiden van cliënten.

Cursusdata

De volgende driedaagse cursus vindt plaats op 7, 21 en 28 maart 2018.

Prijs

€ 650. Prijzen zijn vrijgesteld van Btw. Koffie/thee en lunch zijn inbegrepen. De voorgeschreven literatuur is niet inbegrepen. Als u aan bepaalde voorwaarden voldoet, mag u studiekosten aftrekken. Meer informatie vindt u bij de Belastingdienst.

Locatie

Utrecht.

Omvang

Na het volgen van deze cursus krijgt u een bewijs van deelname met vermelding van de studielast.

Toelatingseisen

U heeft affiniteit en ervaring met het procesmatig begeleiden van mensen en heeft daar in uw werk (betaald of onbetaald) mee te maken. Verder beschikt u over een afgeronde relevante mbo, hbo of universitaire opleiding.

Accreditatie

De cursus zal geaccrediteerd plaatsvinden.

Incompany

Heeft uw bedrijf of organisatie specifieke kennis- of opleidingsvragen? Wij kunnen u van dienst zijn met een op maat gesneden cursus Cliëntgerichte grondhouding. Wij stemmen qua inhoud, niveau, duur en locatie af op de wensen en behoeften die binnen uw arbeidscontext spelen.

Meer informatie

Graag meer informatie over deze opleiding? Mail ons via [email protected] of bel ons op 06 11 10 50 67. Wij sturen u desgewenst onze informatie toe.


Aanmelden?

Wanneer u zich voor de cursus wilt aanmelden, dan stuurt u ons een mail o.v.v. ‘aanmelden cursus Cliëntgerichte grondhouding’ naar: [email protected]. U ontvangt dan het aanmeldformulier.

Let op: Na aanmelding gaat u akkoord met onze annuleringsregeling en algemene verkoopvoorwaarden.