Driedaagse experttraining tot SCHIP-behandelaar

Deze postbachelor training vormt een specialisatie voor SCHIP-behandelaren die eerder de driedaagse basistraining Omgaan met (v)echtscheiding, de SCHIP aanpak hebben gevolgd.

Deze experttraining is gebaseerd op het boek Vechten voor je scheiding, schipbreuk geslaagd, een aanpak voor postrelationele rouw (Rodenburg, T. Maarel, van der, L., 2016.) en Rouwconflict (Uitslag, M, Rodenburg, T, 2013).

Na deze training bent u in staat om als gecertificeerd Expert SCHIP-behandelaar meervoudige complexe situaties tijdens de SCHIP-behandeling vlot te trekken.


Inhoud training

In de experttraining SCHIP-behandelaar wordt gedetailleerd ingegaan op alle mogelijke valkuilen, voetangels en -klemmen die de SCHIP-behandelaar ondervindt tijdens het begeleiden van (ex)paren.

De SCHIP-aanpak kent 5 fasen:

 • fase 1 Samenkomen;
 • fase 2 Conflict- en Verliesverheldering;
 • fase 3 Helpend Horen;
 • fase 4 Integratie;
 • fase 5 Partners in ouderschap.

In alle fasen heeft de SCHIP-behandelaar de taak om effectief te kunnen interveniëren, ook daar waar het complexe situaties betreft.

Met behulp van trainingsacteurs wordt gedurende deze experttraining geoefend met interventies die de voortgang c.q. het succes van de SCHIP-aanpak bevorderen.

Emotional Focused Therapy en de narratieve benadering vormen, evenals in de driedaagse basistraining voor SCHIP-behandelaar, de onderliggende theoretische kaders.

In deze training komt aan bod:

 • hoe motiveer ik mijn cliënten tot het volgen van de SCHIP-aanpak en hoe hou ik ze beiden binnen;
 • hoe bewaak ik meervoudige partijdigheid;
 • hoe creëer en behoud ik een veilige context voor de behandeling;
 • hoe weet ik of en wanneer ik alle relevante informatie hebt;
 • hoe ga ik om met intense emoties;
 • hoe help ik mijn cliënt de ander echt te horen;
 • hoe ga ik om met weerstand;
 • hoe stimuleer ik het reflectief vermogen van mijn cliënt;
 • hoe ga ik om met onverwachte wendingen tijdens de behandeling.

Er wordt gewerkt met eigen en door de trainers aangeleverde casuïstiek.

Werkvormen: Kennisoverdracht • Verwerkingsopdrachten • Rollenspelen • Casuïstiekbespreking • Individuele eindpresentatie


Na deze training

Na deze training bent u in staat om als gecertificeerd Expert SCHIP-behandelaar meervoudige complexe situaties tijdens de SCHIP-behandeling vlot te trekken.

Men kan zich daarnaast inschrijven in het verwijsbestand van de website SCHIP-aanpak als 'expert SCHIP-behandelaar'.


Praktische informatie

Doelgroep en instroomeisen

Deze driedaagse experttraining is een must voor alle SCHIP-behandelaren die de basistraining SCHIP-aanpak reeds hebben gevolgd. Om deel te kunnen nemen aan de experttraining bent u in het bezit van het certificaat van deze basistraining.

Trainingsdata

De eerstvolgende trainingen vinden plaats op 18, 19 en 20 maart 2019 (VOL); 16, 17 en 18 oktober 2019 (VOL) en 5, 6 en 7 februari 2020. De trainingsdagen zijn van 9:30-17:00.

Prijs

€ 1250. Prijzen zijn vrijgesteld van Btw. Koffie/thee, lunch, artikelen en trainingsmateriaal zijn inbegrepen. Als u aan bepaalde voorwaarden voldoet, mag u studiekosten aftrekken. Meer informatie vindt u bij de belastingdienst.

Locatie

Utrecht.

Certificaat

Na het volgen van deze training krijgt u een certificaat met vermelding van de gevolgde inhoud en studielast.

Accreditatie

De training is Registerplein geaccrediteerd (42 punten), SKB geaccrediteerd (99 punten), MfN geaccrediteerd (21 punten), NVRG geaccrediteerd (10 punten), SKJ geaccrediteerd (28 punten).

De punten kunnen alleen worden toegekend aan deelnemers die het gehele programma gevolgd hebben (d.w.z. 100% aanwezigheid).

Incompany

Heeft uw bedrijf of organisatie specifieke kennis- of opleidingsvragen? Wij kunnen u van dienst zijn met een op maat gesneden training op het gebied van de SCHIP-aanpak. Wij stemmen qua inhoud, niveau, duur en locatie af op de wensen en behoeften die binnen uw arbeidscontext spelen.

Trainers

De training wordt gegeven door Tineke Rodenburg en Leoniek van der Maarel. Zij zijn de ontwikkelaars van de SCHIP-aanpak en de schrijvers van het bijbehorende boek: 'Vechten voor je scheiding, schipbreuk geslaagd, een aanpak voor postrelationele rouw' (2016).

Tineke Rodenburg is grondlegger van verlieskunde binnen de Hogeschool Utrecht. Zij is als docent verbonden aan verschillende opleidingen, waaronder de postbachelor opleiding Verlies- en rouwtherapie van de Sociale Academie Utrecht. Zij is werkzaam vanuit haar eigen praktijk als psychosociaal therapeut/systeemtherapeut en relatietherapeut. Haar expertise is met name gelegen in de begeleiding van verlies, rouw en echtscheiding. Zij geeft diverse trainingen/workshops en lezingen over het omgaan met verlies en rouw.

Leoniek van der Maarel is psycholoog, orthopedagoog, hypnotherapeut en werkt al 20 jaar als rouwtherapeut in haar praktijk in Leidschendam. Zij is verbonden aan Stichting Achter de Regenboog en is auteur van meerdere boeken over rouw bij kinderen, kanker en echtscheiding. Leoniek geeft diverse trainingen en is spreker over het omgaan met kinderen en verlies. Tevens is zij verbonden als docent aan de postbachelor opleiding Verlies- en rouwtherapie van de Sociale Academie Utrecht.

Meer informatie

Graag meer informatie over deze training? Mail ons via [email protected] of bel ons op 06 11 10 50 67. Wij sturen u desgewenst onze informatie toe.Eerdere reacties

"Na het volgen van de Basistraining Omgaan met (v)echtscheiding, vond ik de Experttraining zeer waardevol. Het hielp mij om de 'puntjes op de i' te zetten. Deze training maakte mijn kennis en vaardigheden weer up to date. De acteurs die de casuïstiek uitspeelden maakte ons bewust van onze houding, kennis en gereedschap wat we dagelijks gebruiken. Het focussen op begeleidingsproces en het daarbij inzetten van de SCHIP-methodiek was zeer verhelderend. De Experttraining levert met name veel winst op als je zelf in de praktijk ex-partners begeleid. In het handelen van de acteurs is dan veel van je eigen cliënten terug te zien en krijg je handvatten hoe je daarmee omgaat. Kortom een waardevolle aanvulling op de eerste cursus".

Tanny Dooge, SCHIP-expert en Intensief Ambulant Hulpverlener binnen Agathos gemeente Schouwen – Duiveland, 2019.