Driedaagse cursus Verlies- en rouwbegeleiding

Het leven biedt ons de mogelijkheid om te verbinden en ergens waarde aan toe te kennen: een basisvoorwaarde voor een betekenisvol bestaan. Door ons te verbinden, ontstaat echter ook de mogelijkheid tot verlies. Verliezen doen zich voor in alle levensfasen van de mens en kan rouw tot gevolg hebben. Rouw dringt door in alle gebieden van het leven. We rouwen om een dierbaar persoon die is overleden, het verlies van onze baan, een miskraam, een beëindigde relatie, een verloren gegaan toekomstperspectief of ideaal. Rouw is een gezonde reactie op verlies en kent verschillende verschijningsvormen. Het kan vragen over zin- en betekenis(geving) oproepen, leiden tot gevoelens van somberheid en ontwrichting, fysieke spanningsklachten geven en veranderde behoeften tot gevolg hebben. Deze worden door de rouwende of de omgeving niet altijd als ‘rouw’ herkend, wat het herstelproces kan bemoeilijken. Deze cursus leert beroepskrachten om rouw te herkennen en te hanteren. Dit gebeurt op ervaringsgerichte wijze. Dat wil zeggen dat theorie verbonden wordt aan eigen opgedane ervaringen. We doen dit met behulp van activerende werkvormen, waardoor de beroepskracht leert om op een authentieke en passende manier steun te bieden.

Deze inspirerende driedaagse cursus Verlies- en Rouwbegeleiding biedt een verdieping voor beroepskrachten die in hun werk te maken krijgen met verlies en rouw en hier op een adequate manier mee om willen gaan.

Rouw is de prijs die we betalen voor hechting.
— A. Dantzig, 1993

Cursusinhoud

In de cursus komen onder meer de volgende thema’s aan bod:

  • rouw als gezond aanpassingsproces;
  • de eigen relatie met verlies en rouw en hoe dit doorwerkt in de eigen professie;
  • basishouding van presentie en containment;
  • helpende en niet helpende interventies;
  • rouwmodellen;
  • rouw signaleren die gecompliceerd is geraakt en doorverwijzen.

Na deze cursus

Na deze opleiding bent u in staat om signalen van rouw te herkennen en eerste ondersteuning te bieden aan mensen bij hun rouwproces. Tevens bent u in staat om door te verwijzen indien de situatie hierom vraagt.

Daarnaast biedt de cursus een laagdrempelige kennismaking met het thema verlies- en rouw. Aantrekkelijk als u overweegt om de post bacheloropleiding Verlies- en Rouwtherapie te volgen, maar eerst een introductie in de thematiek wenst.


Praktische informatie

Doelgroep

Deze driedaagse cursus is een must voor mbo/hbo/wo opgeleide beroepskrachten die zoeken naar handvatten voor het omgaan met rouw in de praktijk. Hierbij kan gedacht worden aan: social workers, maatschappelijk werk en dienstverleners, sociaal pedagogisch hulpverleners, (ortho)pedagogen, creatief therapeuten, trainers, coaches, docenten, decanen, ritueel- en uitvaartbegeleiders, hbo-counselors, geestelijk verzorgers, verpleegkundigen, casemanagers, woonbegeleiders, persoonlijk begeleiders specifieke doelgroepen en gehandicaptenzorg, praktijkondersteuners GGZ.

Cursusdata

De volgende driedaagse cursussen vinden plaats op: 31-10-18; 14-11-18 en 28-11-18 (VOL); 05-02-19; 19-02-19 en 05-03-19; 06-06-19; 20-06-19 en 04-07-19.

Studiebelasting

De cursus beslaat drie lesdagen (9.30-16.30). Daarnaast wordt er voorbereiding op de cursusdagen gevraagd door het lezen van aansluitende theorie en het maken van enkele thuisopdrachten.

Kosten

€ 595. Prijzen zijn vrijgesteld van Btw. Koffie/thee en lunch zijn inbegrepen. De voorgeschreven literatuur is niet inbegrepen. Als u aan bepaalde voorwaarden voldoet, mag u studiekosten aftrekken. Meer informatie vindt u bij de Belastingdienst.

Locatie

Utrecht.

Certificaat

Na het volgen van deze cursus krijgt u een bewijs van deelname met vermelding van de gevolgde inhoud en studielast.

Toelatingseisen

U heeft affiniteit en ervaring met het procesmatig begeleiden van mensen en heeft daar in uw werk (betaald of onbetaald) mee te maken. Verder beschikt u over een afgeronde relevante mbo, hbo of universitaire opleiding.

Accreditatie

De cursus zal geaccrediteerd plaatsvinden.

Incompany

Heeft uw bedrijf of organisatie specifieke kennis- of opleidingsvragen? Wij kunnen u van dienst zijn met een op maat gesneden cursus Verlies- en rouwbegeleiding. Wij stemmen qua inhoud, niveau, duur en locatie af op de wensen en behoeften die binnen uw arbeidscontext spelen.

Meer informatie

Graag meer informatie over deze opleiding? Mail ons via [email protected] of bel ons op 06 11 10 50 67. Wij sturen u desgewenst onze informatie toe.


Eerdere reacties

"In het najaar 2018 volgde ik de driedaagse cursus Verlies- en rouwbegeleiding met docente Angelieke Stikkel. Haar prettige houding in combinatie met haar kennis, kunde en ervaring op het gebied van verlies- en rouwbegeleiding schept een open sfeer waarin de deelnemers zich kwetsbaar durven te tonen. Leerzaam vind ik hoe de ontwikkeling in het therapeutisch denken over rouwbegeleiding wordt neergezet. De persoonlijke en maatschappelijke rouwsluiers - opvattingen over hoe rouw zou moeten verlopen - laten zien hoe moeilijk het kan zijn om met het verdriet van jezelf en van een ander om te gaan. De uitleg over verschillende rouwmodellen helpen misverstanden te voorkomen en onbedoeld een rouwende te kwetsen in plaats van bij te staan. Angelieke legt duidelijk uit hoe persoonlijk het proces van verlies en verdriet is, en op welke wijze je iemand tot steun kan zijn. Ik begeleid zelf mensen in moeilijke fasen van hun leven en gebruik daarbij yoga als instrument om betekenis te geven aan het verlies. Ik voel me verrijkt in de uitoefening van mijn beroep door de kennis die ik in deze cursusdagen aangereikt heb gekregen."

Mw. Jacqueline Cino, yogacoach/verliesbegeleider, 2019.