Praktische informatie

Doelgroep

Deze driedaagse cursus is een must voor mbo/hbo/wo opgeleide beroepskrachten die zoeken naar handvatten voor het omgaan met rouw in de praktijk. Hierbij kan gedacht worden aan: social workers, maatschappelijk werk en dienstverleners, sociaal pedagogisch hulpverleners, (ortho)pedagogen, sociaal agogen, creatief therapeuten, trainers, coaches, docenten, decanen, ritueel- en uitvaartbegeleiders, GGZ-agogen, aandachtsfunctionarissen, klachtenfunctionarissen, cliëntondersteuners, hbo-counselors, cliëntondersteuners, geestelijk verzorgers, sociaal juridisch dienstverleners, verpleegkundigen, casemanagers, woonbegeleiders, persoonlijk begeleiders specifieke doelgroepen en gehandicaptenzorg, praktijkondersteuners GGZ.

Cursusdata

De volgende driedaagse cursussen vinden plaats op:

  • 6, 13 en 20 maart 2024 (Utrecht);
  • 30 mei, 6 en 13 juni 2024 (Amersfoort);
  • 3, 10 en 17 september 2024 (Utrecht);
  • 4, 11 en 18 novemver 2024 (Utrecht).

Studiebelasting

De cursus beslaat drie lesdagen (9.30-16.30). Daarnaast wordt er voorbereiding op de cursusdagen gevraagd door het lezen van aansluitende theorie en het maken van enkele thuisopdrachten.

Kosten

€ 625. Prijzen zijn vrijgesteld van Btw. Koffie/thee en lunch zijn inbegrepen.

Locatie

Utrecht of Amersfoort.

Studiebelasting

3,6 ECT's.

Certificaat

Na het volgen van deze cursus krijgt u een bewijs van deelname met vermelding van de gevolgde inhoud en studielast.

Toelatingseisen

U heeft affiniteit en ervaring met het procesmatig begeleiden van mensen en heeft daar in uw werk (betaald of onbetaald) mee te maken. Verder beschikt u over een afgeronde relevante mbo, hbo of universitaire opleiding.

Accreditatie

De cursus is geaccrediteerd bij Registerplein voor 60 Registerpunten voor Cliëntondersteuners, Sociaal Juridisch Dienstverleners, Aandachtsfunctionarissen, Klachtenfunctionarissen zorg, GHO, GGZ-Agogen, Maatschappelijk werk, Sociaal Agogen, Mantelzorgmakelaars, Psychodiagnostich werkenden en Sociaal werkers.

Incompany

Heeft uw bedrijf of organisatie specifieke kennis- of opleidingsvragen? Wij kunnen u van dienst zijn met een op maat gesneden cursus Verlies- en rouwbegeleiding. Wij stemmen qua inhoud, niveau, duur en locatie af op de wensen en behoeften die binnen uw arbeidscontext spelen.

Meer informatie

Graag meer informatie over deze opleiding? Mail ons via [email protected] of bel ons op 06 11 10 50 67. Wij sturen u desgewenst onze informatie toe.

Driedaagse cursus Verlies- en rouwbegeleiding

Kom je tijdens je werk in aanraking met cliënten die verliezen meemaken en hier rouw bij ervaren? Voel je je onthand in hoe hier op een passende manier mee om te gaan?

Deze inspirerende cursus biedt een verdieping aan sociaal professionals die hun kennis en kunde op het gebied van verlies- en rouwbegeleiding willen versterken.

Rouw is de prijs die we betalen voor hechting.
— A. Dantzig, 1993

Het leven biedt ons de mogelijkheid om te verbinden en ergens waarde aan toe te kennen: een basisvoorwaarde voor een betekenisvol bestaan. Door ons te verbinden, ontstaat echter ook de mogelijkheid tot verlies.

Verliezen doen zich voor in alle levensfasen van de mens en kunnen rouw tot gevolg hebben. Rouw is een gezonde reactie op verlies en kent verschillende verschijningsvormen. We rouwen om een dierbaar persoon die is overleden, het verlies van onze baan, een miskraam, een beëindigde relatie, een verloren gegaan toekomstperspectief of ideaal.

Rouw kan vragen over zin- en betekenis(geving) oproepen, leiden tot gevoelens van somberheid en ontwrichting, fysieke spanningsklachten geven en veranderde behoeften tot gevolg hebben. Deze worden door de rouwende of de omgeving niet altijd als 'rouw' herkend, wat het herstelproces kan bemoeilijken.


Cursusinhoud

Tijdens de cursus gaan we in op de laatste inzichten over rouw. Je leert wat rouw is en hoe je het kunt hanteren. Ook wordt er aan de hand van praktijkcasuïstiek geoefend met een ondersteunende houding en gespreksvaardigheden.

  • rouw als gezond aanpassingsproces;
  • de eigen relatie met verlies en rouw en hoe dit doorwerkt in de eigen professie;
  • basishouding van presentie en containment;
  • verliesverwerkingsfactoren (Impact, Coping en Support);
  • helpende en niet helpende interventies;
  • rouwmodellen;
  • rouw signaleren die gecompliceerd is geraakt en doorverwijzen.

Gehanteerde werkvormen tijdens de cursus:

Kennisoverdracht - Verwerkingsopdrachten - Interactieve werkvormen en (subgroep) oefeningen - Toepassing van het geleerde op casuïstiek - Gespreksvoeringstraining.


Na deze cursus

Na deze opleiding bent u in staat om signalen van rouw te herkennen en eerste ondersteuning te bieden aan mensen bij hun rouwproces. Tevens bent u in staat om door te verwijzen indien de situatie hierom vraagt.

Daarnaast biedt de cursus een laagdrempelige kennismaking met het thema verlies- en rouw. Aantrekkelijk als u overweegt om de post bacheloropleiding Verlies- en Rouwtherapie te volgen, maar eerst een introductie in de thematiek wenst.


Eerdere reacties van cursisten

"In het najaar 2018 volgde ik de driedaagse cursus Verlies- en rouwbegeleiding met docente Angelieke Stikkel. Haar prettige houding in combinatie met haar kennis, kunde en ervaring op het gebied van verlies- en rouwbegeleiding schept een open sfeer waarin de deelnemers zich kwetsbaar durven te tonen. Leerzaam vind ik hoe de ontwikkeling in het therapeutisch denken over rouwbegeleiding wordt neergezet. De persoonlijke en maatschappelijke rouwsluiers - opvattingen over hoe rouw zou moeten verlopen - laten zien hoe moeilijk het kan zijn om met het verdriet van jezelf en van een ander om te gaan. De uitleg over verschillende rouwmodellen helpen misverstanden te voorkomen en onbedoeld een rouwende te kwetsen in plaats van bij te staan. Angelieke legt duidelijk uit hoe persoonlijk het proces van verlies en verdriet is, en op welke wijze je iemand tot steun kan zijn. Ik begeleid zelf mensen in moeilijke fasen van hun leven en gebruik daarbij yoga als instrument om betekenis te geven aan het verlies. Ik voel me verrijkt in de uitoefening van mijn beroep door de kennis die ik in deze cursusdagen aangereikt heb gekregen."

Mw. Jacqueline Cino, yogacoach/verliesbegeleider, 2019.


"Wij, van de Gemiva SVG Groep, hebben de driedaagse cursus Verlies -en rouwbegeleiding als Incompany training gevolgd. Angelieke Stikkel heeft ons leerproces kundig en professioneel begeleid. De cursus is vernieuwend en inspirerend van opzet. Door de werkvormen en groepsopdrachten, was er genoeg interactie om tot verdiepend leren te komen. Heel mooi om hierbij om te zien was dat collega's zich veilig voelden om werk en privé casussen naar voren te brengen. Theorie werd afgewisseld met pakkende praktijkvoorbeelden: nieuwe kennis toepassen werd zo stukken makkelijker. Voor mij is het een tijd geleden dat ik een cursus heb gevolgd die zo goed in elkaar zat als deze en waar ik als professional zo veel aan heb gehad. Ik beveel de cursus daarom van harte aan voor ieder die werkzaam is in het sociaal & zorg domein, onmisbaar!"

Dhr. Aniel Shewdat, ambulant persoonlijkbegeleider, 2019.


"Recent heb ik met een zeer tevreden gevoel de driedaagse cursus Verlies-, en rouwbegeleiding aan de Sociale Academie Utrecht afgerond.

Verlies en rouw; zowel in het professionele als persoonlijke leven kom je het in vele facetten tegen. Soms is het lastig of zelfs onmogelijk om goed grip te krijgen op verlies- en rouwervaringen. Theoretische modellen en ideeën kunnen hierin ondersteunend zijn, maar helaas ook beperkend.

In deze cursus werden we onder deskundige en warme begeleiding van Angelieke Sikkel, door de theorie en de praktijk geleid, en werd duidelijk dat verlies en rouw in veel gevallen geen proces kent wat op een eenduidige manier uit te leggen of te begeleiden valt. Door deze dynamieken te begrijpen, vielen theorie, dagelijkse praktijk en de uitingen van verlies en rouw op een verhelderende manier op zijn plek."

Mw. Christine Holtkamp, Allrights Consultancy, 2019.


"Kortgeleden heb ik de 3-daagse training ‘Rouw en Verlies’ gevolgd bij Angelieke Stikkel. Ik kijk heel goed terug op deze training. Angelieke is een bevlogen docente en weet met rust en compassie een open sfeer te creëren in de groep. Ze biedt veel aan: veel informatie over rouw en diverse rouwmethodieken die door de tijd heen zijn ontwikkeld, steeds aangevuld met voorbeelden uit de praktijk. De theorie gaat daardoor leven. In groepjes spraken we met elkaar over eigen casussen en de vragen die we daarbij hadden. In kleine groepjes wordt ook stilgestaan bij persoonlijk verdriet. Kortom: een waardevolle training met een leerervaring op 3 niveaus (theoretisch, praktisch, persoonlijk) met veel verdieping en afwisselende werkvormen in een fijne en open sfeer."

Mw. Agatha Ottema, maatschappelijk werker, 2022