Eendaagse cursus Gezonde Emotieregulatie

Van co-regulatie naar zelfregulatie

Veel hulpverleners en therapeuten vragen zich regelmatig af: hoe kan ik mijn cliënt leren om zichzelf te kalmeren en te reguleren? Om je cliënten te helpen hun procesmatig functioneren verder te ontwikkelen, zul je ze ertoe willen bewegen hun emoties te ervaren. Dat is voor velen een spannend, soms onbekend terrein. Ze zijn bang om door een emotie te worden overspoeld, of kunnen er juist helemaal niet bij. In beide gevallen is het behoedzaam navigeren om van teveel of te weinig voelen naar een meer aanvaardbaar niveau van beleving te komen.

De marges waarbinnen mensen hun emoties kunnen verdragen en goed kunnen functioneren noemen we wel de Window of Tolerance (Siegel, 1999), of het tolerantievenster. Als je cliënt uit het tolerantievenster schiet spreken we van hyperarousal wanneer dat aan de bovengrens gebeurt en van hypoarousal wanneer dat aan de ondergrens gebeurt. In beide gevallen raken denken, gedrag en het vermogen om te leren ontregeld. Je cliënt schiet in overlevingsresponsen en wordt moeilijk bereikbaar voor het begeleidingsproces.

Over het algemeen zal het jou in de gesprekken zelf lukken om je cliënt te helpen met emotie-regulatie. Dat is ook niet zo verwonderlijk: los van de interventie die je inzet, is jouw veilige aanwezigheid vaak behulpzaam om de ander daarin voldoende te ondersteunen. Thuis kan het voor de cliënt zelfstandig een stuk lastiger zijn. Als de cliënt ontregelt en uit zijn comfortzone raakt slaat de paniek, angst of de moedeloosheid soms weer toe (“Zie wel, het helpt allemaal niks”). Terwijl je juist zo graag wil dat jouw cliënt ook buiten de therapeutische setting oefent; immers die vertaalslag maken leert hem om ook in het dagelijks leven verandering te gaan zien, en het gevoel te krijgen dat hij daadwerkelijk op de goede weg is.

Hoe leer je je cliënten om zichzelf te kalmeren en te reguleren?

In deze 1-daagse cursus leer je hoe je cliënten begeleidt van gezonde, veilige co-regulatie naar zelfregulatie.


Cursusinhoud

Je gaat binnen deze cursus ervaringsgericht je eigen tolerantievenster verkennen zodat je bij jezelf de verschillende ‘staten’ van arousal gaat herkennen. Vervolgens onderzoeken we manieren om zowel aan de boven- als de ondergrens weer binnen het venster te kunnen komen. Zo krijg je, ervaringsgericht, eenvoudige en doeltreffende technieken aangeleerd waarmee je je cliënten helpt. Dit komt neer op:

  • Begrijpen wat er gebeurt wanneer je emotioneel ontregelt raakt (eenvoudige psycho-educatie);
  • Minder van slag te raken als je emotioneel ontregeld raakt;
  • Jezelf leren troosten, kalmeren, en reguleren.

De methoden en technieken die je in deze training krijgt aangereikt komen uit de neuro-sensitieve mindfulness, die op zijn beurt elementen bevat van het gedachtegoed van o.a. Feldenkreis, Peter Levine, Deb Dana, Irene Lyon e.a.


Praktische informatie

Doelgroep

Deze cursus is een must voor mbo/hbo/wo opgeleide beroepskrachten die in begeleidende, hulpverlenende of therapeutische beroepen werkzaam zijn en die hun cliënten willen ondersteunen bij verdere groei en ontwikkeling.

Gedacht kan worden aan: coaches, psychosociaal therapeuten, verlies- en rouwtherapeuten, specialisten huiselijk geweld, social workers, maatschappelijk werk en dienstverleners, sociaalpedagogisch hulpverleners, (ortho)pedagogen, psychologen, creatief therapeuten, trainers, hbo-counselors, geestelijk verzorgers, supervisoren, groepstherapeuten, sociotherapeuten, praktijkondersteuners GGZ en agogen.

In de cursus wordt rekening gehouden met mogelijk trauma en traumaresponsen, maar we richten ons niet op traumabehandeling.

Trainingsdata

De cursus wordt gegeven op donderdag 19 september 2024.

Studiebelasting

12 uur. De cursus beslaat een lesdag (9.30-16.30). Daarnaast wordt er voorbereiding op de cursusdagen gevraagd door het lezen van aansluitende theorie en het maken van enkele thuisopdrachten.

Kosten

€ 275,00. De prijzen zijn vrijgesteld van Btw. Koffie/thee en lunch en literatuur zijn inbegrepen.

Locatie

Nieuwe Kerk of Bergkerk, te Amersfoort.

Certificaat

Na het volgen van deze training ontvang je een bewijs van deelname met vermelding van de gevolgde inhoud en studielast.

Toelatingseisen

Je hebt affiniteit en ervaring met het procesmatig begeleiden van mensen en heb daar in je werk (betaald of onbetaald) mee te maken. Verder beschik je over een afgeronde relevante mbo, hbo of universitaire opleiding.

Accreditatie

De cursus zal Registerplein geaccrediteerd aangeboden worden.

Trainer

De cursus wordt gegeven door Karin Bosveld. Zij is lichaamsgericht coach en (leer)therapeut, en daarnaast trainer mindfulness en (zelf-) compassie. Karin leidt op bewustzijnsontwikkeling gerichte retraites in binnen-en buitenland. Daarnaast schreef zij verschillende boeken, waaronder Eenvoudig Mindful (2011), Eenvoudig Spiritueel (2012) en Meer rust in je hoofd (2015).

Incompany

Heeft je bedrijf of organisatie specifieke kennis- of opleidingsvragen? Wij kunnen je van dienst zijn met een op maat gesneden cursus op het gebied Gezonde Emotieregulatie. Wij stemmen qua inhoud, niveau, duur en locatie af op de wensen en behoeften die binnen jullie arbeidscontext spelen.

Meer informatie

Graag meer informatie over deze cursus? Mail ons via [email protected] of bel ons op 06 11 10 50 67. Wij sturen u desgewenst onze informatie toe.