Driedaagse training Mind yourself - Drie onmisbare tools voor hulpverleners

Om present te kunnen zijn voor de ander, moet je eerst present kunnen zijn voor jezelf. Wat maakt je nou eigenlijk een presente professional? En waarom kan dat vaak zo moeilijk zijn?

Echt aanwezig zijn, zonder oordeel, ruimte makend voor wat zich ook maar aandient, dat allemaal kunnen ‘containen’, zonder projecties, zonder te sturen èn zonder te dobberen – ga er maar aan staan...

Tools uit de mindfulness, zelfcompassie en focussing geven je precies de juiste mix van ingrediënten om ècht present te zijn, voor jezelf en de ander.

Waarom is dat zo onmisbaar? Als hulpverlener ben je je eigen instrument. Dat instrument moet gevoelig zijn afgestemd om: empatisch te kunnen zijn, subtiele signalen op te vangen, de ander te horen, zien, in- en aanvoelen, alert te zijn op (tegen)overdracht en te kunnen werken met wat er speelt in het hier en nu – zonder storingen op de lijn.

Maar die gevoelige afstemming maakt ook kwetsbaar. Je eigen kanalen moeten volop open staan, en naast het interpersoonlijk proces van de cliënt dien je je ook voortdurend bewust zijn van je eigen processen, en daar op een vaardige manier mee omgaan. Tegelijkertijd moet je je niet verliezen in het verhaal en het lijden van de ander – noch meegesleept worden door je eigen verhalen. Lukt dat niet of onvoldoende, dan ligt caregivers fatigue (hulpverleners burnout) op de loer.

Bijna paradoxaal geldt, dat hoe beter je zorg draagt voor jezelf en je eigen processen, hoe beter je dat ook voor de ander kunt. In deze training leer je drie onmisbare interventietechnieken die je helpen werkelijk present te zijn in begeleiding en hulpverlening, zowel voor jezelf als voor de ander. Zodat je nooit uit een lege bron hoeft te geven.

Self-care is never a selfish act - it is simply good stewardship of the only gift I have, the gift I was put on earth to offer others. Anytime we can listen to true self and give the care it requires, we do it not only for ourselves, but for the many others whose lives we touch.
— Parker J. Palmer, Let Your Life Speak: Listening for the Voice of Vocation

Cursusinhoud

In deze training komen onder meer de volgende thema’s aan bod:

  • presentie, en wat presentie in de weg staat;
  • de noodzaak van zelfzorg, en wat zelfzorg in de weg staat;
  • de basis van een mindfulle beroepshouding + praktische mindfulnesstoepassingen;
  • de basis van (zelf-)compassiebeoefening als zelfzorg- en beroepsinterventie;
  • de basis van focussing als zelfzorg- en beroepsinterventie.

Na deze training bent u in staat om authentiek, empathisch en congruent present te zijn, voor uzelf en voor uw cliënt. U kunt de cliënt basale psycho-educatie geven over present zijn voor zichzélf, en daarvoor eenvoudige tools aanreiken. U kunt deze tools, gebaseerd op mindfulness, (zelf-)compassie en focussing, op uzelf en uw cliënten toepassen.


Praktische informatie

Doelgroep

Deze driedaagse training is een must voor mo/hbo/wo opgeleide beroepskrachten in begeleidende/hulpverlenende beroepen die procesmatig in het hier en nu willen werken, - authentiek, aanvaardend en congruent, zonder daarbij op te branden. Gedacht kan worden aan: social workers, maatschappelijk werk en dienstverleners, sociaal pedagogisch hulpverleners, (ortho)pedagogen, creatief therapeuten, trainers, coaches, supervisoren, docenten, decanen, ritueel- en uitvaartbegeleiders, hbo-counselors, geestelijk verzorgers, verpleegkundigen, casemanagers, woonbegeleiders, persoonlijk begeleiders specifieke doelgroepen en gehandicaptenzorg, praktijkondersteuners GGZ.

Trainingsdata

De eerstvolgende driedaagse training wordt gegeven op 18, 19 en 20 december 2019.

Studiebelasting

De training beslaat drie lesdagen (9.30-16.30). Daarnaast wordt er voorbereiding op de cursusdagen gevraagd door het lezen van aansluitende theorie en het maken van enkele thuisopdrachten.

Kosten

€ 745,00. Leden van IZZ krijgen 20% korting en betalen € 595. De prijzen zijn vrijgesteld van Btw. Koffie/thee en lunch en literatuur zijn inbegrepen. Als u aan bepaalde voorwaarden voldoet, mag u studiekosten aftrekken. Meer informatie vindt u op de site van de Belastingdienst.

Locatie

Domstad, Koningsbergerstraat 9, 3531 AJ Utrecht. Routebeschrijving.

Certificaat

Na het volgen van deze training krijgt u een bewijs van deelname met vermelding van de gevolgde inhoud en studielast.

Toelatingseisen

U heeft affiniteit en ervaring met het procesmatig begeleiden van mensen en heeft daar in uw werk (betaald of onbetaald) mee te maken. Verder beschikt u over een afgeronde relevante mbo, hbo of universitaire opleiding.

Accreditatie

De training zal geaccrediteerd plaatsvinden.

Trainer

De training wordt gegeven door Karin Bosveld. Zij is coach, supervisor en leertherapeut, en daarnaast trainer mindfulness, (zelf-)compassie en zen. Karin leidt op bewustzijnsontwikkeling gerichte retraites in binnen-en buitenland. Daarnaast schreef zij verschillende boeken, waaronder Eenvoudig Mindful (2011), Eenvoudig Spiritueel (2012) en Meer rust in je hoofd (2015).

Incompany

Heeft uw bedrijf of organisatie specifieke kennis- of opleidingsvragen? Wij kunnen u van dienst zijn met een op maat gesneden cursus op het gebied van presentie, mindfulness, compassie en focussing. Wij stemmen qua inhoud, niveau, duur en locatie af op de wensen en behoeften die binnen uw arbeidscontext spelen.

Meer informatie

Graag meer informatie over deze training? Mail ons via [email protected] of bel ons op 06 11 10 50 67. Wij sturen u desgewenst onze informatie toe.