Tweedaagse masterclass Opstellingenwerk Nieuwe Stijl

Enthousiast geworden over de mogelijkheden die het werken met opstellingen jou kan bieden in het verder helpen van cliënten en hun begeleidingsvragen?

Deze masterclass brengt jou het vertrouwen en de kunde die nodig zijn om actuele opstellingsmethoden effectief in te zetten in je eigen beroepspraktijk.


Inhoud masterclass

De masterclass vormt een specialisatie voor sociaal professionals die eerder de vierdaagse training Opstellingenwerk Nieuwe Stijl hebben gevolgd.

Tijdens de training komt daarbij onder andere aan bod:

  • Van presentie naar interventie: opstellingenwerk methodisch vormgeven;
  • Herkennen van indicaties en contra indicaties voor opstellingenwerk;
  • Werken met de Traumadriehoek (Ruppert, F.);
  • Werken met het levens Integratie Proces (Nelles, W.);
  • Bewustworden van mogelijke begeleidingsvalkuilen;
  • Vergroten van handelingsrepertoire en zelfvertrouwen in het werken met opstellingen in de praktijk.

Tijdens de trainingsdagen wordt gewerkt met casuïstiek afkomstig uit de eigen (werk)context. Onderling wordt, onder begeleiding, geoefend door de posities van begeleider en inbrenger met elkaar af te wisselen.

Affiniteit en ervaring met het procesmatig begeleiden van mensen is noodzakelijk om optimaal te kunnen profiteren van het programma, naast bereidheid tot zelfonderzoek.


Werkvormen

De volgende werkvormen worden gehanteerd:

Kennisoverdracht • Verwerkingsopdrachten • Begeleiden onder supervisie • Interactieve werkvormen en (subgroep) oefeningen • Werken met casuïstiek.


Praktische informatie

Instroomeisen

Om deel te kunnen nemen aan de masterclass ben je in het bezit van het certificaat van de training Opstellingenwerk Nieuwe Stijl.

Trainingsdata

De eerstvolgende training vindt plaats op:

  • 6 en 13 april 2023

Om de inhoud goed te kunnen waarborgen, wordt er gewerkt met twee trainers en groepen van maximaal 10 deelnemers.

Locatie

De trainingsdagen vinden plaats in Amersfoort.

Studiebelasting

De masterclass beslaat twee trainingsdagen (9.30-16.30). Daarnaast wordt er voorbereiding op de trainingsdagen gevraagd door het lezen van aansluitende theorie en het maken van enkele thuisopdrachten.

Buiten deze tweedaagse is er gelegenheid om, in de vorm van onbegeleide werkplaatsbijeenkomsten, zelfstandig vlieguren te maken. We zullen desgewenst faciliteren in de tot standkoming hiervan.

Kosten

€ 495,- (vrijgesteld van btw) inclusief koffie/thee, lunch, lees- en trainingsmateriaal.

Certificaat

Na het volgen van de training krijg je een certificaat met vermelding van de gevolgde inhoud en studielast.

Na deze masterclass

Na deze masterclass ben je in staat opstellingenwerk zelfstandig en succesvol uit te voeren binnen je eigen beroepscontext.

Accreditatie

De masterclass zal Registerplein geaccrediteerd worden. De registerpunten worden toegekend aan deelnemers die het gehele programma hebben gevolgd. De training kan tevens ingezet worden voor de NFG (Algemene scholing, 4 dagdelen).

Incompany

Heeft je bedrijf of organisatie specifieke kennis- of opleidingsvragen? Wij kunnen je van dienst zijn met een op maat gesneden programma op het gebied van Opstellingenwerk. Wij stemmen qua inhoud, niveau, duur en locatie af op de wensen en behoeften die binnen jouw arbeidscontext aan de orde zijn.

Trainers

Angelieke Stikkel is sinds 2006 werkzaam als coördinator, docent en trainer in het hoger sociaal beroepsonderwijs. Binnen het post-hbo-onderwijs richt zij zich met name op lesaanbod ten aanzien van grondhouding, methodiek en zingevingsbronnen. Zij heeft een eigen praktijk in Amersfoort voor psychosociale therapie en verlies- en rouwbegeleiding. Zij studeerde eerder Humanistiek in Utrecht en rondde de 2-jarige therapeutische vervolgopleiding af aan het Nelles Instituut, met het Levens Integratie Proces als praktijkdeel. Daarnaast is zij geschoold in het werk van Franz Ruppert. Angelieke is co-auteur van het Leerprogramma Narratief Werken (2007, Trimbos-instituut). Haar Masterscriptie richtte zich op het versterken van de deskundigheid van Social Work studenten bij verlies- en rouwsituaties.

Esther van Stratum heeft ruim 20 jaar ervaring als maatschappelijk werker bij een landelijke welzijnsorganisatie voor oorlogsgetroffenen en de naoorlogse generatie. De ontwrichting die ingrijpende verlieservaringen kunnen veroorzaken op het gebied van hechting, betekenisgeving en identiteit vormen de rode draad in haar werk. Zij specialiseerde zich op de thema’s trauma, verlies en rouw in de context van familierelaties, generationele overdracht en zingeving. Daartoe volgde zij o.m. de post-hbo opleiding Verlies- en Rouwtherapie van de Sociale Academie in Utrecht. Esther heeft haar praktijk als Verlies- en Rouwtherapeut in Amersfoort. Daarnaast begeleidt zij gespreksgroepen verlies en rouw.

Meer informatie

Graag meer informatie over deze masterclass? Mail ons via [email protected] of bel op 06 11 10 50 67.