Cursus Psychopathologie en de DSM-5

Als sociaal professional komt u ongetwijfeld in aanraking met cliënten die kampen met psychische en psychiatrische klachten. Om hen optimaal te kunnen begeleiden, is het van groot belang om over actuele basiskennis van psychopathologie te beschikken. Misschien heeft u hier in het verleden al onderwijs in gevolgd, maar is het tijd voor een opfrisser of een update naar aanleiding van de nieuwe DSM-5. Daarom hebben wij bij SAU deze inspirerende driedaagse cursus ontwikkeld.

Ontdek de menselijke maat in alle psychiatrische stoornissen

Gedurende drie lesdagen maakt u op een zowel kritische, maar ook zeer begrijpelijke manier kennis met veelgebruikte psychiatrische vaktermen en begrippen. We behandelen de belangrijkste psychiatrische stoornissen, waarbij we ons niet richten op het opsommen van symptomen, maar juist op het verkrijgen van inzicht in (persoonlijk herkenbare) onderliggende mechanismen.

Ontdek de verbanden tussen psychiatrische stoornissen

In deze cursus ligt de focus op het inzichtelijk maken van de overeenkomsten tussen psychiatrische stoornissen, in plaats van de verschillen. Voor hulpverleners is het bijvoorbeeld helpend om te begrijpen dat obsessief-compulsieve stoornissen, autisme en verslaving sterk op elkaar lijken als het gaat over dwangmatig handelen. Ook is het belangrijk om bijvoorbeeld te realiseren dat gestoorde realiteitstoetsing niet alleen bij psychose, maar ook bij trauma en depressie een grote rol speelt.

Daarnaast benadrukken we het idee dat psychiatrische stoornissen extreme uitingsvormen zijn van alledaagse fenomenen die 'gezonde mensen' ook allemaal meemaken. Zoals bijvoorbeeld het fenomeen 'dissociatie', dat eigenlijk heel gewoon is en nodig voor ons alledaagse functioneren.

Ontdek hoe je stoornissen kunt begrijpen vanuit een raamwerk van enkele basisprincipes

Onze deskundige docent maakt u eerst vertrouwt met enkele basisprincipes uit grote disciplines zoals evolutietheorie, antropologie, psychologie (gehechtheidstheorie, psychodynamische psychotherapie, narrativiteit), neurologie, neurofysiologie en affectieve neurobiologie. Vervolgens legt hij uit hoe ogenschijnlijk uiteenlopende stoornissen kunnen worden begrepen vanuit deze basisprincipes.

De docent begint met het verkennen van de bouwstenen van waaruit de psyche is opgebouwd, door uit te zoemen 'van neurotransmitters tot samenleving'. Vervolgens bespreekt de docent hoe de psyche tot stand komt over tijd, 'van uterus tot nu'. Daarna gaat de docent in op hoe de psyche zijn balans bewaakt ('allostase') en omgaat met stressoren. En uiteindelijk bespreekt de docent hoe psychopathologie ontstaat als het de psyche niet lukt om de balans vast te houden.

Na deze cursus

Ontwikkel een 'no-nonsense' basiskennis van psychopathologie

Laat u inspireren door deze deskundige benadering en ontdek de verbanden tussen psychiatrische stoornissen om uw begrip en effectiviteit als hulpverlener te vergroten.

Na het volgen van deze cursus beschikt u over een solide en praktische basiskennis van psychopathologie, waarmee u uw cliënten nog beter kunt begeleiden. Laat u inspireren en verrijk uw expertise als sociaal professional met onze driedaagse cursus.


Praktische informatie

Deze driedaagse cursus is een must voor hbo/wo opgeleide sociaal professionals die in hun werk te maken krijgen met cliënten met psychische en psychiatrische klachten.

Docent

Dr. Simon Hogerzeil werkt op dit moment als zelfstandig gevestigd psychiater in Maarssen. Gedurende zijn carrière heeft Dr. Hogerzeil uitgebreide ervaring opgedaan in onder andere: Depressie, Verslaving, Transculturele psychiatrie, Acute psychiatrie, Autisme bij volwassenen, Chronische psychotische stoornissen, Christelijke GGZ, en de Kind & jeugd psychiatrie. In maart 2022 promoveerde hij aan de Universiteit Leiden met een proefschrift op het gebied van de epidemiologie van schizofrenie (publicaties).

Dr. Hogerzeil deelt zijn kennis en ervaring sinds 2009 als docent voor onder andere sociaal professionals, psychiaters in opleiding, juristen en onderwijsdecanen. Eerdere reviews van deze cursus benoemen zijn "inspirerende, duidelijke en begrijpelijke manier van lesgeven". Zijn onderwijsstijl, "die gebruik maakt van metaforen, filmpjes en tekeningen", "helpt studenten om complexe concepten te begrijpen en te onthouden". Hij biedt "praktische handvatten die direct toepasbaar zijn in de praktijk". Zijn "enthousiasme voor het vak is aanstekelijk" en "helpt om de mystificatie rondom psychiatrie weg te nemen".

Kosten

  • Regulier: 750 EUR voor drie dagen
  • Deeltijdstudenten van SAU krijgen korting op de cursus.

Deze kosten zijn inclusief lunch, koffie, thee en wifi, exclusief het studieboek.

Studieboek

Bak, M., Domen, P. & van Os, J. (2017). Innovatief leerboek persoonlijke psychiatrie: terug naar de essentie. Leusden: Diagnosis Uitgevers.

Data driedaagse

Klik hier voor een overzicht van de data waarop de cursus gepland staat.

De cursusdagen hebben een inloop met koffie en thee vanaf 9:00. Om 9:30 start de les en deze duurt ongeveer tot 16:30.

Incompany

Heeft uw bedrijf of organisatie specifieke kennis- of opleidingsvragen? Wij kunnen u van dienst zijn met een op maat gesneden cursus Psychopathologie. Wij stemmen qua inhoud, niveau, duur en locatie af op de wensen en behoeften die binnen uw arbeidscontext spelen.

Toelatingseisen

U heeft affiniteit en ervaring met het onderwerp Psychopathologie en heeft daar in uw werk (betaald of onbetaald) mee te maken. Verder beschikt u over een afgeronde relevante hbo of universitaire opleiding.

Studiebelasting

36 uur (3 lesdagen en bestuderen literatuur.)

Accreditatie

Al het onderwijs bij SAU is bij CRKBO en CPION geaccrediteerd op post-hbo niveau. Deze cursus is verder geaccrediteerd voor 1.3 ECTS (36 studieuren) bij SKB onder registratie nummer # 2060.0165.E.

Meer informatie

Graag meer informatie over deze cursus? Mail ons via [email protected] of bel ons op 06 11 10 50 67. Wij sturen u desgewenst onze informatie toe.

Reacties van cursisten