Post hbo opleiding Psychosociale Therapie

Om professionals toe te rusten op de begeleiding van complexe psychosociale problematiek, is deze therapeutische vervolgopleiding in samenspraak met het werkveld ontwikkeld.

Dit is de eerste Nederlandse postbachelor opleiding Psychosociale Therapie gebaseerd op het Persoonsgerichte Experiëntiële gedachtegoed.

De opleiding biedt je gelegenheid om je te ontwikkelen tot zelfstandig psychosociaal therapeut. Jouw begeleiding komt daarmee in aanmerking voor erkenning en vergoeding door zorgverzekeraars.

Mensen zijn zoveel meer dan hun probleem, label of tekort. Daarom geloven we niet in een technisch-instrumentele benadering van cliënten, maar laten we ons voeden door het gedachtengoed van de persoonsgerichte experiëntiele psychotherapie. Hierbinnen staat de mens en diens unieke persoonsontwikkeling centraal.

Wat is psychosociale problematiek?

Moeilijkheden en problemen kunnen zich voordoen op alle levensgebieden van de mens: lichamelijk, psychisch, relationeel en materieel. Deze deelgebieden zijn onderling verweven en beïnvloeden elkaar. Zo kunnen relationele problemen (denk bijvoorbeeld aan een echtscheiding) leiden tot fysieke klachten (bijvoorbeeld nek- en hoofdpijn) en psychische problemen (bijvoorbeeld piekeren en gevoelens van angst).

Om met moeilijkheden en problemen in het dagelijks leven om te kunnen gaan is het belangrijk dat je in contact staat met je eigen beleving én met de situatie waarin je je bevindt. Dit open contact met je binnen- en buitenwereld wordt binnen Psychosociale Therapie gezond ‘procesmatig functioneren’ genoemd.

Bijvoorbeeld: een cliënt verliest na vele jaren trouwe dienst zijn baan door een pijnlijke reorganisatie op het werk. Deze gebeurtenis roept veel bij hem op. Hij voelt zich angstig omdat hij bang is langere tijd geen werk te gaan vinden, hij is boos over de beslissing van het bedrijf en hij voelt zich kwetsbaar omdat hij zichzelf als belangrijkste 'kostwinnaar' van het gezin ziet.

Procesmatig functioneren houdt in dat de cliënt zijn gevoelens en gedachten over de situatie toelaat, erkenning geeft en leert toetsen aan de werkelijkheid. Dit maakt het mogelijk om in te gaan op wat hij zelf nodig heeft en wat de situatie van hem vraagt.

In dit voorbeeld kan de cliënt bijv. besluiten om een gesprek ter verduidelijking van zijn ontslag met zijn oud-directeur aan te vragen, zijn partner te gaan betrekken bij zijn gevoel van 'falen' als kostwinnaar en expliciet hulp aan zijn vriend te gaan vragen bij het heroriënteren op nieuw werk.

Echter, niet iedereen is in stressvolle situaties (nog steeds) in staat tot procesmatig functioneren. Door nare, onveilige en moeilijke ervaringen in onze voorgeschiedenis kan het natuurlijke contact met onze binnen- en buitenwereld verstoord geraakt zijn.

Procesmatig functioneren kan bijvoorbeeld belemmerd worden door de ontwikkeling van (hardnekkige) schaamte- en schuldgevoelens, door negatieve denkpatronen en door een gebrek -of juist overdaad- aan emoties.

Wanneer de cliënt uit ons voorbeeld door ervaringen in zijn voorgeschiedenis niet goed meer kan afstemmen op zijn binnen- en buitenwereld, dan kan de stress over het ontslag zich bijvoorbeeld gaan uiten in somberheid, hoofdpijnklachten of relatieproblemen met zijn vrouw en kinderen.

In dat geval kan ondersteuning door een psychosociaal therapeut gewenst zijn.


Wat doet een psychosociaal therapeut?

Wanneer een cliënt psychische en/of sociale problemen ervaart, helpt de psychosociaal therapeut de cliënt om zijn gevoelens vollediger te ervaren, zijn gedachten te verhelderen, en zijn (interpersoonlijk) gedrag effectiever te maken.

De opleiding is gebaseerd op het gedachtegoed van de Persoonsgerichte Experiëntiële Psychotherapie. Zij hanteert het uitgangspunt dat ervaringen in het verleden van grote invloed zijn op hoe mensen in het hier-en-nu denken, emotioneel reageren en zich gedragen. Negatieve ervaringen in het verleden kunnen hebben geleid tot niet langer effectieve overlevingspatronen in het heden.

Om deze niet-effectieve patronen te veranderen, schept de psychosociaal therapeut een veilige, effectieve werkrelatie waarbinnen de cliënt nieuwe ervaringen kan opdoen. De cliënt krijgt in dit therapeutisch contact de gelegenheid om op verhaal te komen en hij wordt geholpen om zich beter bewust te worden van zijn gevoelens, overtuigingen en functioneren. Dit leidt tot nieuwe groei- en interactiemogelijkheden voor de cliënt.

De psychosociaal therapeut werkt zelfstandig vanuit zijn eigen praktijk, of voor een organisatie, op verzoek van de cliënt, op basis van een samenwerkingscontract, met een expliciet plan, voor een bepaalde duur. Hij beschikt over de competenties om het begeleidingsproces te starten, te stimuleren, te onderhouden en te beëindigen.


Inhoud van de opleiding

Tijdens de opleiding werk je aan aan het ontwikkelen van specifieke houdingsaspecten, kennis en vaardigheden die je in staat stellen om psychosociale problemen effectief te kunnen begeleiden.

In de opleiding komen de volgende onderwerpen aan bod:

  • de hechtingstheorie;
  • de stresstheorie;
  • persoonsgerichte grondhoudingen en gespreksvaardigheden;
  • procesmatig en methodisch begeleiding bieden;
  • therapeutisch denken en handelen vanuit: Narratief werken, EFT, Focusing en Interactioneel werken;
  • de cliënt ondersteunen bij het hervinden van effectieve betekenisgeving;
  • de cliënt ondersteunen bij het hervinden van effectieve emotieregulatie;
  • de cliënt ondersteunen bij het integreren van eerdere life-events in zijn identiteit en levensverhaal;
  • als aankomend therapeut stilstaan bij je eigen levensverhaal en voorgeschiedenis;
  • supervisie, intervisie, leertherapie;
  • zelfzorg;
  • mindfulness;
  • psychopathologie;
  • eigen praktijkvoering.

Na deze opleiding

Na deze postbachelor opleiding ben je in staat om als gediplomeerd psychosociaal therapeut cliënten zelfstandig te begeleiden bij complexe psychosociale problematiek. Deze begeleiding kan plaatsvinden vanuit een dienstverband bij een reguliere organisatie, of vanuit je eigen praktijk.

Wanneer de student voorafgaande aan de postbachelor opleiding Psychosociale Therapie reeds beschikt over een diploma van een erkende (d.w.z. een NVAO geaccrediteerde) hbo-/w.o. opleiding in één van deze studierichtingen, dan kan hij zich, onder de huidige regelingen, inschrijven als erkend psychosociaal therapeut bij verschillende therapeutische beroepsverenigingen. Door inschrijving bij een beroepsvereniging kan zijn begeleiding vanuit eigen praktijk geheel of gedeeltelijk als complementaire zorg vergoed worden door de zorgverzekeraars. Voor meer details over zelfstandig en vergoed therapeut worden lees hier verder.


Praktische informatie

De postbachelor opleiding Psychosociale Therapie is een therapeutische vervolgopleiding voor beroepskrachten die in hun werk te maken krijgen met psychosociale problematiek. Het betreft een 2,5 jarige deeltijd opleiding die een verdieping vormt op Sociaal Agogische hbo- en universitaire vooropleidingen, zoals: Social Work, MWD, SPH, CMV, Creatieve Therapie, Psychologie, Pedagogiek, Kunstzinnige therapie, Humanistiek, Pastoraal Werk, master Orthopedagogiek, hbo Toegepaste Psychologie, hbo Counseling, HBO-V, Verpleegkunde A, B of Z, of een opleiding die tot een ECP-certificaat leidt.

Fasering

De opleiding bestaat uit drie fasen:

Fase 1. De opleiding start met algemene lesdagen waarin de wetenschappelijke (biologische, medische, filosofische en therapeutische) kaders van de opleiding worden neergezet en de student de opleidingsvisie op het ontstaan en de begeleidingsmogelijkheden van psychosociale problematiek leert kennen.

Fase 2. In de tweede fase leren de studenten methodisch denken en handelen vanuit de visie van de hedendaagse Persoonsgerichte Experiëntiële Therapie. In clusters van lessen komen verschillende methodieken en technieken aan de orde. In de tweede fase wordt er ook gestart met supervisie, waardoor studenten onder begeleiding van een supervisor kunnen reflecteren op hun persoonlijke en professionele ontwikkelingsproces.

Fase 3. Studenten die zich als zelfstandig therapeut willen inschrijven bij een beroepsvereniging nemen deel aan fase 3. Deze fase staat in het teken van ervaring opdoen als zelfstandig psychosociaal therapeut. Studenten krijgen lessen over zelfstandige praktijkvoering en leren verwoorden waar de mogelijkheden en grenzen van hun eigen deskundigheid liggen. De nadruk in deze laatste fase ligt op het werken met meer gecompliceerde problematiek en procesverstoringen. In deze fase (of indien gewenst eerder) kunnen studenten ook deelnemen leertherapie, waarin er samen met de leertherapeut aan leerdoelen op persoonlijk en professioneel vlak gewerkt wordt.

Locatie en tijden

De opleiding heeft een startmoment in het voorjaar en najaar en duurt 2,5 jaar. De student heeft gemiddeld één keer in de twee à drie weken een les op de woensdag. Een lesdag duurt van 9.30 tot 16.30 uur. De lesdagen vinden plaats in Utrecht.

Studiebelasting

De studiebelasting is gemiddeld 8 uur per week, waarvan eenmaal in de twee - drie weken een lesdag.

Prijs

€ 7025,- (vrijgesteld van btw.)

Dit is inclusief:

  • alle reguliere lesdagen
  • lunches, koffie/thee/frisdrank
  • digitaal en hardcopy lesmateriaal

Dit is exclusief:

  • de boekenlijst (deze kan per lichting wat verschillen)
  • facultatieve cursus Psychopathologie (onze studenten krijgen € 350 korting)
  • facultatieve leertherapie

Praktijkplek

Om een wisselwerking tussen theorie en praktijk te garanderen vragen wij onze studenten om parallel aan hun opleidingstraject een (betaalde of vrijwillige) praktijkplek te hebben voor minimaal enkele uren per week. Deze praktijkplek maakt het voor de student mogelijk om te kunnen werken aan studieopdrachten en te kunnen oefenen met het verlenen van procesmatige psychosociale therapie.

Diploma

Na afronding van deze post bachelor opleiding krijgt de student een diploma met vermelding van de totale studielast.

Toelatingseisen

Je hebt ervaring met het begeleiden van psychosociale problematiek en hebt daar in je werk betaald of onbetaald mee te maken. Verder beschik je over een afgeronde sociaal-agogische vooropleiding (op hbo of universitair niveau.) Deze vooropleiding is een voorwaarde om optimaal van deze post bachelor opleiding te kunnen profiteren. Denk hierbij aan opleidingen zoals: Social Work, Maatschappelijk Werk en Dienstverlening, Sociaal Pedagogische Hulpverlening, Cultureel Maatschappelijke Vorming, Creatieve Therapie, Personeel en Arbeid, Pabo, Verpleegkunde, Fysiotherapie, Ergotherapie, Counseling, (Toegepaste) Psychologie, (ortho-) Pedagogiek, Humanistiek, Theologie en Pastoraal Werk.

Accreditatie

De opleiding is CPION geaccrediteerd.

Meer informatie

Graag meer informatie over deze opleiding? Mail ons via [email protected] of bel ons op 06 11 10 50 67.

Klik hier om de factsheet van de opleiding te kunnen downloaden.