black-white-san-francisco-city-plain.jpeg

21 juni 2019 symposium

Over het belang, de invulling, de erkenning en de positionering van dit specialisme. Over veiligheid bij huiselijk geweld via het digitale sociale verkeer. Over herstel van de schade bij opvoeden en opgroeien met partnergeweld.


De specialist huiselijk geweld: vakman in verbinding

Programma

 • 13.00 – 13.15 uur: inloop
 • 13.15 – 14.00 uur: De specialist huiselijk geweld, een inleiding door Charlotte van Besouw, opleidingscoördinator van postbachelor opleiding Huiselijk Geweld van de Sociale Academie Utrecht.
 • 14.00 – 14.45 uur: Huiselijk geweld digitaal, een workshop door Paula van den Boom en Serap Yildirim van het project “veilig online voor slachtoffers van huiselijk geweld” van Moviera.
 • 14.45 – 15.00 uur: pauze
 • 15.00 – 16.45 uur: Opgroeien, opvoeden en partnergeweld, een workshop door Myra Vojtechovsky, vaktherapeut drama, orthopedagoog en docent aan de postbachelor opleiding Huiselijk Geweld van de SAU.
 • 16.45 – 17.30 uur: Napraten met een hapje en een drankje.

Praktisch

 • Wanneer: 21 juni 2019 van 13:00 tot 17:30
 • Waar: Domstad, Koningsbergerstraat 9, 3531 AJ Utrecht. (routebeschrijving)
 • Kosten: 30 € (15 € voor studenten en medewerkers van Moviera)

black-white-san-francisco-city-plain.jpeg

Toelichting op het programma

 • De specialist huiselijk geweld. Uit onderzoek blijkt: “effectief doorbreken van huiselijk geweld vraagt om gespecialiseerde hulp” en in vacatures wordt dan ook steeds vaker om een dergelijke specialist gevraagd. Maar het is onduidelijk wat er dan precies gevraagd wordt en wie zich zo’n specialist mag en kan noemen. In haar presentatie schetst Charlotte van Besouw een kader voor het inhoudelijk vakmanschap van de specialist huiselijk geweld en op de professionele moed die het beoefenen ervan vereist. Zij staat stil bij het belang van de erkenning en positionering van dit specialisme voor de effectieve aanpak van huiselijk geweld.

 • Huiselijk geweld digitaal. Anno 2019 onderhouden mensen hun sociale contacten digitaal. Ze daten digitaal, ze solliciteren digitaal, ze vrijen digitaal en ze maken digitaal ruzie. Ook huiselijk geweld digitaliseert: uit buitenlands onderzoek blijkt dat in 97% van de gevallen van huiselijk geweld sociale media en technologie worden ingezet om de ander lastig te vallen, te bedreigen of in de gaten te houden. SafetyNed is een initiatief van een aantal organisaties binnen de vrouwenopvang om hulpverleners en slachtoffers met tools, tips en tricks ter zijde te staan om digitale veiligheid tot stand te brengen en technologie in te zetten om huiselijk geweld te stoppen. Paula van de Boom en Serap Yildirim gaan met u aan de slag hoe u met uw cliënten een digitaal veiligheidsplan kunt maken aan de hand van praktijkvoorbeelden in hun net uitgekomen e-learning programma Serious Game

 • Opgroeien, opvoeden en partnergeweld. In deze workshop neemt u een kijkje in de onveilige wereld van ouders en kinderen die met partnergeweld te maken hebben (gehad). Een kind leert zichzelf kennen door de ogen van zijn ouders. Maar wat als die ogen voortdurend alert zijn op iets anders of als hun blik vertroebeld wordt door schuld, schaamte, boosheid of angst? Myra Vojtechovsky geeft u concrete handvaten hoe u ouders én kind kunt ondersteunen om hun belangrijkste bron van veerkracht terug te krijgen: elkaar!